بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
Assalamualaikum sume...
Psttt!!!...First time wat kek nie tau...Org lain dah cuba berkurun, saya jer lagi yang ketinggalan zaman.... hahaha...
Haa....nie cara saya bakar kek karamel nie.... Habis periuk mak kat dapur saya belasah.... Tapi alhamdulillah dengan cara macam nie pun kek bleh menjadi dengan jaya nyer.....huihui.... ( terasa kebanggaan timbul dalam diri ku ini )
Jenggg.....jeng....jeng.....(suspen jerk)
Taraaaaa.......cantik x???
suka tgk tekstur karamel nyer....smooth jer...
dah mcm belang zebra...hahaha..
***PERINGATAN!!!...mesti ikut resepi betul2 yer terutama nyer yg part B tue, jangan ada setitis air & kuning telur pun... Kalu tak, kek tak menjadi..... ( haa.. tak tau..tak mau tanggungjawap.. jawaplah sendiri )
Resepi Kek Karamel
BAHAN BAHAN
GULA HANGUS
2 sudu besar gula kasar
Masak atas api hingge gula mencair dan biarkan sejuk....
2 sudu besar gula kasar
Masak atas api hingge gula mencair dan biarkan sejuk....
BAHAGIAN ATAS ( KARAMEL )
1/2 tin ( 1 cawan ) susu cair FN ( tin biru pink )
70 gm gula castor
1/2 tsp esen vanilla
3 kuning telur
kacau sebati perlahan
1/2 tin ( 1 cawan ) susu cair FN ( tin biru pink )
70 gm gula castor
1/2 tsp esen vanilla
3 kuning telur
kacau sebati perlahan
LAPISAN KEK ( A )
140 gm tepung gandum
70 gm gula castor
3 kuning telur
135 gm / ml air
1 sudu teh baking powder ( sudu kfc )
50 ml minyak jagung
Putar kuning telur, air, gula dan minyak hingge kembang
Masukkan tepung yang di campur baking powder.Kacau sebati
140 gm tepung gandum
70 gm gula castor
3 kuning telur
135 gm / ml air
1 sudu teh baking powder ( sudu kfc )
50 ml minyak jagung
Putar kuning telur, air, gula dan minyak hingge kembang
Masukkan tepung yang di campur baking powder.Kacau sebati
MERINGUE ( B )
(peralatan untuk part nie mesti betul2 kering yer...jangan ada sedikit pun kuning telur)
6 telur putih
70 gm gula castor
1 tsp krim of tar tar
Putar hingge adunan menjadi kental dan tak jatuh jike di terbalikkan.
(peralatan untuk part nie mesti betul2 kering yer...jangan ada sedikit pun kuning telur)
6 telur putih
70 gm gula castor
1 tsp krim of tar tar
Putar hingge adunan menjadi kental dan tak jatuh jike di terbalikkan.
* CAMPURKAN A DAN B DENGAN KAEDAH KAUP BALIK SAHAJA
1. Masukkan karamel kedalam loyang berisi gula hangus tadi
2. Masukkan adunan kek yang telah di warnekan dan dan diperise kan ( adunan takkan tenggelam dalam karamel )
3.Panas kan oven selame 10 minit
4.Masukkan air panas gelegak kedalam loyang yang lebih besar dan masukkan loyang kek tadi ( bakar kaedah steambake untuk mengelakkan karamelnye hangus )
5. 45 minit pertame bakar gune api bawah sahaja dan 15 minit lagi api atas dan bawah
6. Bile kek dah masak biarkan sejuk dan kek akan turun dan mengecut dengan sendirinye dari loyang.
7. Terbalikkan kek perlahan lahan di atas papan lapik kek....
2. Masukkan adunan kek yang telah di warnekan dan dan diperise kan ( adunan takkan tenggelam dalam karamel )
3.Panas kan oven selame 10 minit
4.Masukkan air panas gelegak kedalam loyang yang lebih besar dan masukkan loyang kek tadi ( bakar kaedah steambake untuk mengelakkan karamelnye hangus )
5. 45 minit pertame bakar gune api bawah sahaja dan 15 minit lagi api atas dan bawah
6. Bile kek dah masak biarkan sejuk dan kek akan turun dan mengecut dengan sendirinye dari loyang.
7. Terbalikkan kek perlahan lahan di atas papan lapik kek....
Tiada ulasan :
Catat Ulasan