بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Assalamualaikum...
Cak !.. semua, malam ni tak tahu mood tu datang dari mana tetiba jer terajin lah pulak nak menaip berkongsi resepi dengan kawan-kawan semua. Pernah jugak saya menerima tempahan, selalunya dari kawan-kawan yang terdekat dengan saya terutama teman sepejabat dengan saya suatu ketika dahulu....
Baru angkat ni.. sebelum di topengkan.. |
Hasilnya setelah di bedah.. huhu comey tak ?? |
yang ini untuk makan sendiri sebenarnya. bukan untuk tempahan. |
Alhamdulillah... ini lah di namakan rezeki, sedikit sebanyak dapat jugak lah untuk menambah pendapatan. Walaupun tak seberapa.. lepas untuk belanja sendiri.
Touch Up sket... |
snap gambar dulu sebelum di hantar... (gatai...huhuhu) |
Ok lah saya tak nak berceloteh panjang.. bagi mereka yang ingin mencubanya.. apa kata kita lihat resepi di bawah. Selamat Mencuba.....
KEK COKLAT MOIST
BAHAN-BAHAN
BAHAN A
1 cawan serbuk koko
1 cawan gula kastor
1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat
1 cawan minyak masak
BAHAN B
3 biji telur Gred A
1 cawan tepung gandum*
1 sudu teh baking powder*
1 sudu teh soda bikarbonat*
(Ayak bahan-bahan bertanda*)
UNTUK TOPPING
sekeping coklatmasak
1/2 cawan susu cair
1 sdb butter/marjerin/cocobutter
(satukan semua didalam periuk,masak atas api perlahan hingga larut....Biar sejuk dan bleh dicurahkan atas kek yang telah sejuk)
CARA MEMBUATNYA
Satukan kesemua BAHAN A di dalam periuk,masak di atas api kecil,kacau hingga sebati,sejukkan
Pukul telur hingga kembang,masukkan BAHAN A tadi,pukul sebati
Masukkan bahan-bahan bertanda*,pukul lagi dengan speed perlahan sehingga sebati
Gris loyang dengan mentega/marjerin,tuang adunan ke dalam loyang
Kukus selama 1 jam dengan api sederhana
dah tutup
1 ulasan :
Salam kenalan kembali..dr fb k laman blog..lbh senang utk rujukan sndr n kwn2 lain...xde lah nk taip byk kali d fb kan.
meh la k blog sy jg..tqvm.
Catat Ulasan